1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Въвеждане на електронно разрешително за недървесни горски продукти, обсъждаха на среща в ИАГ

Въвеждане на електронно разрешително за недървесни горски продукти, обсъждаха на среща в ИАГ

Срещата беше инициирана от изпълнителния директор на ИАГ инж. Стоян Тошев

Електронизацията на процеса за добив на недървесни горски продукти ще доведе до по-добър и ефективен контрол. Около това становище се обединиха представители на неправителствени организации, добиващи трюфели и Изпълнителна агенция по горите на проведена днес среща в ИАГ.

Срещата беше инициирана от изпълнителния директор на ИАГ, инж. Стоян Тошев и е част от поредица дискусии между двете страни, които да доведат до набелязване на краткосрочни мерки и действия за въвеждане на ясни правила и регламенти, свързани с дейностите за добив както на трюфели, така и на други недървесни продукти.

„Действията, които сме предприели след първоначалните ни разговори са реализирани като резултатите са налице“, подчерта инж. Тошев като запозна присъстващите с извършените проверки, съвместно с БАБХ на територията на цялата страна.

От своя страна участващите представители от страна на Асоциация на ловците на трюфели, Национален съюз на българските ловци на трюфели и Национална федерация на ловците на трюфели в България изразиха изключително задоволство от създадения диалог и поеха ангажимент той да продължи.

По време на срещата, експертите от Агенцията представиха идея за разработка на софтуер, който ще доведе до електронизация на целия процес и изсветляване на пътя на продукта. По този начин ще се  организира и връзка с останалите контролиращи институции и организации и ще бъде проследен целият процес на добив и търговия. Това е и по-бърз и ефективен начин за доказване на нарушенията, като ще облекчи и процеса за самите ползватели, категорични са експертите.

Предстои създаване на  работна група, която да обсъди възможни решения на поставените проблеми, в това число и необходими нормативни промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.