1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 1238 литра ракия иззеха русенски митничари

1238 литра ракия иззеха русенски митничари

Нерегистрираните обекти за дестилация на алкохол са били оборудвани с общо 6 казана

Инспектори от Митническо разузнаване и разследване към пункта в Силистра на Митница Русе са открили две нелегални спиртоварни в селата Вокил и Долец, съобщиха от Агенция „Митници”. Нерегистрираните обекти за дестилация на алкохол са били оборудвани с общо 6 казана, като в момента на проверката 5 от тях са работели на пълни обороти. Нелегално произвеждащите ракия съоръжения са иззети от митничарите заедно с откритите общо 1238 литра алкохол без документи за произход и платен акциз.

При проверка на обект в село Вокил служителите на Митнически пункт Силистра са се натъкнали на 2 дестилационни съоръжения с общ капацитет от 360 литра. По време на проверката и двата казана са работели и вече са били произвели 10 литра ракия. Алкохолът е иззет заедно двата медни капака, двете лули и месинговите фланци на съоръженията, а двата медни казана от по 180 литра и серпентините за охлаждане са оставени на отговорно пазене в обекта поради невъзможност да бъдат демонтирани. За собственика на нелегалния казан Х. Ю. (49 г.) в рамките на една година това е втори пореден случай на нарушение на акцизното законодателство. През ноември м.г. той е била заловен отново да изварява нелегално ракия в същия обект. Тогава служителите открили и иззели 13 литра прясно дестилиран алкохол и иззели казаните. Х. Ю. се възползвал от правото си на споразумение и доброволно заплатил глобата от 1000 лева, 50% от стойността на съоръженията и 67 лв. акциз, което му коствало общо около 1500 лева.

За повторно нарушение от същия тип в рамките на една година законодателят предвижда глоба в размер на 60 процента от максималния размер на наказанието, който е 6000 лева. Дори и отново да се възползва от правото си на споразумение Х.Ю. ще трябва да плати глоба минимум 3600 лева плюс акциза. Рекордното количество от 1228 литра ракия инспекторите открили в обект на Р. М. (65 г.) от село Долец. Там те се натъкнали на 4 монтирани дестилационни съоръжения с общ капацитет от 930 литра. По време на проверката три съоръжения с общ обем от 750 литра са изварявали ракия. Единственият неработещ казан е бил с вместимост 180 литра. На трите работещи казана са иззети капаците, лулите и фланците, а останалите части за запечатани и оставени на отговорно пазене в обекта. При пристигането на митническите служители вече имало 78 литра прясно сварена ракия. Освен нея в бидони М. А. съхранявал още 1150 литра ракия. Цялото количество е иззето.

И двете акции на служителите на Митница Русе са били със съдействието на полицаи от районното управление в град Дулово, за което колегите им изказват специална благодарност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.