1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 22 процента от българите биха консумирали храни след датата на годност

22 процента от българите биха консумирали храни след датата на годност

Това сочат данните от проучване на ЕК, при което са анкетирани 25 568 жители на 19 страни от Европейския съюз

Едва 14 процента от румънците, 22 процента от българите и 26 процента от унгарците биха консумирали храни след датата на годност, отбелязана върху етикетите, Обратно – огромна част от сканднавците биха го направили без колебание. Това съобщи италианската екологична асоциация "Еко дале Чита", цитирана в кореспонденция на БТА от Рим.

Специалисти от асоциацията, която изучава екологичната обстановка в големите градове, са анализирали проучване на Европейската комисия, при което са анкетирани 25 568 жители на 19 страни от Европейския съюз. Тъй като проучването е посветено на отношението на потребителите към така наречените екологични продукти, малко встрани от темата остава въпросът от анкетата "Смятате ли, че е безопасно да се консумират хранителни продукти, след като е изтекъл отбелязаният върху етикета срок на годност?". Отговорите на този въпрос дават интересна картина на потребителската нагласа.

На четвърто място в класацията на скептиците са италианците и поляците, 27 процента от които биха се докоснали до пресрочени хранителни стоки. Следват гърците, португалците, испанците, естонците и датчаните, при които склонните да консумират престояли храни варират между 29 и 47 процента. Точно в средата са словенците, поделени на 50 процента скептици и още толкова оптимисти.

В другия край на класацията са шведите, като 81 процента от анкетираните са заявили, че без колебание поглъщат храни с изтекъл срок на съхранение. След тях са финландците със 75 процента, французите - 74 процента, белгийците и холандците - 73 процента, люксембургците - 69 процента, германците – 65 процента и латвийците с 51 процента.

Специалистите са впечатлени от голямата разлика от близо 70 процента в мненията на анкетираните. Според експертите е нелогично, че "стриктните северняци" са толкова либерални в консумацията на залежали храни. Отчасти това се обяснява с климатичните условия, защото едно е да се живее при температури от плюс 25 и минус 25 градуса.

"Накрая, при анализа на данните в контекста на анкетата се констатира как страните от Източна Европа и от Балканския регион са по-големи песимисти, когато става дума да се преценяват уверенията на производителите за издръжливост на продуктите. За онези 86 процента румънци, които не биха хапнали храна с изтекъл срок на годност, това вероятно се дължи повече на недоверие и на личен опит", заключават италианските експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.