1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ затвори 4 обекта по време на Великденските и Гергьовденските празници

БАБХ затвори 4 обекта по време на Великденските и Гергьовденските празници

Извършени са 3 721 извънредни проверки

Инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните връчиха 153 Предписания, съставиха 80 Акта за установяване на административно нарушение и затвориха 4 обекта в резултат на извънредните проверки по време на Великденските и Гергьовденските празници.
   
Най-много проверки са извършени от инспекторите към Областните дирекции по безопасност в градовете Варна - 297, София – 268 и Пловдив – 249. В резултат на инспекциите са връчени най-много предписания от ОДБХ Варна и ОДБХ София град. Нарушенията, които са констатирани от инспекторите са свързани с нерегламентирана търговия с храни, липса на документи за произход, или изтекъл срок на годност на продукцията, за което са съставени 80 Акта. Инспекторите към БАБХ преустановиха дейността на 3 обекта поради констатиране на лоша хигиена, един на територията на ОДБХ Пазарджик, един на територията на ОДБХ Търговище и един на територията на ОДБХ София град, а в Бургаско е спряна част от дейността на смесен магазин.
   
В резултат на констатирани несъответствия са възбранени над 1600 килограма храни, от които над 300 килограма агнешко месо и субпродукти, 5,5 килограма козунаци поради изтекъл срок на годност. 94 744 яйца бяха насочени за преетикетиране, след като беше констатирана техническа грешка при етикетирането. В Българска агенция по безопасност на храните не са постъпвали сигнали за съмнение за хранително натравяне по време на празниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.