1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. България не прави изключение от тенденциите в ЕС за разхищаване на годна за консумация храна

България не прави изключение от тенденциите в ЕС за разхищаване на годна за консумация храна

Снимка:

Това заяви д-р Венцеслава Тасева, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните

България не прави изключение от тенденциите в ЕС за разхищаване на годна за консумация храна. Това заяви д-р Венцеслава Тасева, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, цитирана от  Радио „Фокус”.

Тя допълни, че причините за разхищение на храната са много. В домакинствата има презапасяване – купуват се по-големи количества храна и част от нея се разваля и изхвърля. Ако домашните хладилници не работят добре и не поддържат необходимата температура, това също може да доведе до разваляне на храната и нейното изхвърляне.

Вид храна в търговските и производствените обекти, която не се търси от потребителите или е с висока цена, също може да бъде изхвърлена, защото срокът й на годност е изтекъл. Това са най-често срещаните причини храната вместо да се консумира, да отива на екарисаж, уточни д-р Тасева.

Тя каза още, че от 200 тона храни, конфискувани от началото на годината до момента, от Българската агенция по безопасност на храните са предоставили на Хранителната банка 55 тона или 25% и тези храни са стигнали до нуждаещи се хора. Задължително на всички конфискувани храни се извършва лабораторен анализ и се предоставят само тези, които са годни за консумация и не са с изтекъл срок на годност, посочи д-р Тасева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.