1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Български производители на сирене изнасят продукция от вносно мляко

Български производители на сирене изнасят продукция от вносно мляко

Снимка:

У нас има дефицит на качествена суровина и се налага недостигът да се компенсира с внос

Български производители на сирене изнасят продукция от вносно мляко. У нас има дефицит на качествена суровина и се налага недостигът да се компенсира с внос. Така се правят над 30% от сирената и кашкавалите. Това заяви за "Преса" доц. д-р Божидар Иванов, ръководител на Центъра за икономически анализи на селското стопанство в Института за аграрна икономика.

Въпреки че производството на мляко у нас постоянно се свива, от 2008 г. има увеличение на износа на млечни продукти. През 2008 г. той е бил 32 809 тона, а през 2012 г. вече 46 692 тона. Според данните през същата година сме внесли 92 952 тона мляко и млечни продукти от ЕС. Огромната част от тях са млечни концентрати.

Повече от половината от кравите у нас се отглеждат във ферми, които не отговарят на евростандартите. Затова от тяхното мляко не се прави сирене за износ. Освен това продуктивността на говедата ни е много ниска. Средно в ЕС една крава дава 6692 кг мляко годишно, а у нас само 3670. В България са останали едва 300 000 животни. През 80-те години на XX век те са били над милион.



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.