1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българското сирене е вкусно и полезно

Българското сирене е вкусно и полезно

Снимка:

Бактерията лактобацилус булгарикус е прочута на шест континента

Българското сирене отдавна вече е марка, позната по цял свят. Чужденците го харесват и търсят на пазара, който изобилства от различни млечни продукти, защото вкусът му е интересен, казва проф. Мария Балтаджиева, изтъкнат учен и специалист в областта на производството на млечни продукти, цитирана от "Стандарт".

Причината за това е най-вече българската бактерия лактобацилус булгарикус, с която сме прочути на шестте континента. Нашето сирене е едновременно вкусно и полезно. То е богато на ценни белтъци, съдържащи цялата гама аминокиселини, от които е структуриран белтъкът, обяснява проф. Балтаджиева. Сиренето съдържа мазнини, които също са нужни на организма. В него има мастни киселини, необходими за обмяната на веществата и за растежа. Ценна съставка са минералните вещества и калцият, който е от изключително значение за организма. Полезно е да се изяжда поне 100 грама сирене на ден, казва още преподавателката от Университета по хранителни технологии. Тя е категорична, че между сиренето, което са яли нашите баби и дядовци, и днешните продукти има огромна разлика.

Онова, което характеризира производство днес, е, че самите фирми са готови да произвеждат различни видове сирене. Това явление има две страни, казва проф. Балтаджиева. Положителното е, че се увеличава гамата асортименти. Неблагоприятното обаче идва от комерсиалните подбуди на някои производители, които търсят лесна печалба с бързо възстановяване на разходите за вложените суровини и труд за сметка на качеството на продукта. Тогава идвала голямата опасност с появата на продукти, които не само не са благоприятни за консумация, но са и вредни за здравето. Те нямат нищо общо с традиционното сирене, защото са обогатени с добавки, които променят маслеността, водното съдържание, протеините.

Знаете ли, че ...

Два вида сирене по света се конкурират за първото място. Едното е Ементал, защото е на 100-килограмови пити и с интересен вкус и аромат. Второто е сиренето с плесени Рокфор. То се харесва най-вече заради богатата палитра от ароматни съставки, които формират пикантния му вкус. Тази плесен се нарича пеницилиум рокфорти и има своето укрепващо въздействие за храносмилателната система. "Тук става въпрос за полезната плесен. Ако тя е черна или има цвят, различен от бялата плесен - пеницилиум камамберти, и зелената- пеницилиум рокфорти - е вредна, защото идва от замърсяване на средата", посочва проф. Мария Балтаджиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.