1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. BASF прекрати молбите си за европейски разрешителни за продажба на ГМО картофи

BASF прекрати молбите си за европейски разрешителни за продажба на ГМО картофи

По-нататъшните инвестиции в тези проекти не могат да бъдат оправдани поради несигурността на равнище регламентарна рамка

Германският химически концерн БАСФ (BASF) обяви, че е решил да прекрати молбите си за европейски разрешителни за продажба на генно модифицирани картофи, предаде "Франс прес".

В изявление компанията каза, че ще прекрати молбите за регулаторно одобрение на проектите за генно модифицирани картофи "Фортуна", "Амадеа" и "Модена" в Европа, защото по-нататъшните инвестиции в тези проекти не могат да бъдат оправдани поради несигурността на равнище регламентарна рамка и заплахите от унищожаване на посевите, пише "Дневник".

Преди година гигантът обяви, че ще спре разработването и маркетинга на нови ГМО, предназначени за европейския пазар, заради опасенията, свързани с технологията, в някои страни. Компанията пренасочи дейността си към други райони, сред които и САЩ.

Съобщението на BASF дойде само дни след като Европейската комисия замрази процеса за отпускане на разрешителни за отглеждане на генно модифицирани култури в ЕС до края на сегашния й мандат през 2014 г., като реши да се търси решение чрез преговори със страните членки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.