1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без изменения спрямо предходната седмица остават цените на бялата кристална захар

Без изменения спрямо предходната седмица остават цените на бялата кристална захар

На тържищата в различните областни центрове захарта се търгува на цени от 1,89 лв./кг до 2,38 лв./килограм

През периода 22 – 29 август 2012 г. средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар са без съществена промяна.

Средната цена на едро на захарта отбелязва незначително понижение спрямо предходния седмичен период – с 0,5% до 2,11 лв./кг. На тържищата в различните областни центрове захарта се търгува на цени от 1,89 лв./кг до 2,38 лв./кг, съответно в Добрич и Разград. В преобладаващата част от областите се наблюдава леко, разнопосочно седмично изменение на цените на едро, в диапазона от -3,3% в Хасково до +1% в Силистра.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,24 лв./кг, с 0,4% по-висока спрямо предходната седмица. По области, в тези търговски обекти захарта се предлага в ценовия диапазон от 2,14 лв./кг (Благоевград и София) до 2,40 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В пет областни центъра се наблюдава седмично поскъпване на захарта в големите супермаркети от 0,9% до 4,3%. Понижение на ценовите равнища се регистрира в три области – София (с 2,3%), Бургас (с 2,2%) и Варна (с 1,4%).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната също бележи незначително повишение спрямо предходната седмица (с 0,4%) до 2,33 лв./кг. По области, търговията със захар в по-малките магазини се задържа в ценовия интервал от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,45 лв./кг (Плевен и Шумен). Седмични ценови изменения се наблюдават в едва четири области – увеличение в Добрич (с 4,5%), Перник (с 2,4%) и София (с 0,2%) и понижение във Варна (с 2,2%). 

Средно за страната, цената на дребно на захарта в ГТВ е с 0,09 лв./кг по-ниска от тази в другите търговски обекти, като най-голяма разлика е отчетена в Разград – 0,24 лв./кг. И през тази седмица в областите Стара Загора, Ловеч, Кърджали, Велико Търново и Перник цената на захарта в малките магазини е на малко по-ниски нива от тази в големите супермаркети (до 0,07 лв./кг).

Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно се регистрира в Плевен – 0,44 лв./кг в ГТВ и 0,49 лв./кг в ДТО. В две от областите (Варна и Разград) цените на захарта в големите супермаркети (а във Варна и в малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,22 лв./кг.
 
През едномесечния период на наблюдение (м. август 2012 г.) пазарът на бялата кристална захар в страната остава относително стабилен.

Към края на м. август е налице незначително понижение на средната цена на едро за страната спрямо нивото отпреди един месец (с 0,3%). По области, изменението варира от -3,8% (Шумен) до +3,4% (Сливен).

В рамките на едномесечния период, цената на захарта в магазинната мрежа на страната леко се повишава - средно с около 1,3%, като по области измененията  са в диапазона от -0,9% (Русе) до +6,4%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.