1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без увеличение остава цената на бялата кристална захар

Без увеличение остава цената на бялата кристална захар

На борсите в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,85 лв./кг (Добрич) до 2,40 лв./кг (Разград)

По данни на ДКСБТ през периода 5 – 12 септември 2012 г. средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар се запазват на нивата от предходната седмица.

През анализирания период средната цена на едро на захарта остава 2,11 лв./кг. На борсите в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,85 лв./кг (Добрич) до 2,40 лв./кг (Разград). В по-голяма част от областите се регистрират седмични ценови отклонения в двете посоки, в границите от -2,1% (Добрич) до +4% (Стара Загора).

Средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на ниво от 2,24 лв./кг, като по области стойностите варират от 2,14 лв./кг (Благоевград, Враца и Монтана) до 2,40 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В седем области се регистрират разнопосочни ценови изменения. В четири от тях (Враца, Монтана, Стара Загора и Шумен) се наблюдава седмично поевтиняване на кристалната захар в големите супермаркети, в рамките на 2,2 – 4,5%. Повишение на ценовите стойности с между 2,3 и 4,7% се отчита в три области – София, Бургас и Варна.

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) също остава без промяна – 2,33 лв./кг. В малките магазини захарта се търгува в ценовия диапазон от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,45 лв./кг (Монтана и Шумен). През изтеклата седмица в седем от областите се наблюдават леки ценови изменения в двете посоки, в интервала от -2,6% (Варна) до +2,1% (Монтана).

Средно за страната, цените на захарта в ДТО продължават да са с 0,09 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика между цените в двата типа търговски обекти се наблюдава в Монтана – 0,31 лв./кг. Изключение правят областите Кърджали, Ловеч, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Перник, където в по-малките магазини захарта се предлага с до 0,05 лв./кг по-евтино спрямо големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен – 0,44 лв./кг за ГТВ и ДТО. В четири области (Разград, Варна, Враца и Монтана) цените на захарта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата достига до 0,21 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.