1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Близо 99 хил. млади хора в света всеки ден започват да пушат

Близо 99 хил. млади хора в света всеки ден започват да пушат

Голяма част от тях са деца под 10 години

Световната здравна организация (СЗО) алармира, че всеки ден приблизително 99 000 млади хора по целия свят започват да пушат. Голяма част от тях са деца под 10 години от страни и живеят в страни с ниски и средни доходи, съобщават испански медии.

Независимо, че в развиващите се страни пушенето е по-малката заплаха за здравето на фона на бедността, лошата хигиена и инфекциозните заболявания, специалистите смятат, че разпространението на тенденцията е по-високо сред хората с по-ниско образование и по-малки доходи. Според експертите въздействието на вредния навик върху децата е очевидно, особено когато те страдат от глад и недохранване.

Основният проблем е в това, че голяма част от тях използват оскъдните ресурси за закупуването на никотин и цигари вместо на храна. Много от тези деца работят дълги часове за мизерна заплата. Те нямат възможност да получат образование, а много от тях са уязвими на болести, причинени от никотина. Освен последиците от активното пушене върху здравето на децата, трябва да се отбележат и последствията от пушенето в по-зряла възраст. СЗО разкритикува и фактът, че децата по света са силно повлияни, и то в крехка възраст, от рекламата и маркетингът на цигари. Този феномен се е разпространил в световен мащаб и подтиква към зависимостта от цигарите сред децата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.