1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Четирима бяха финалистите на конкурса „Най-добър сомелиер на България 2013“

Четирима бяха финалистите на конкурса „Най-добър сомелиер на България 2013“

Снимка:

Състезанието се провежда за осма поредна година у нас

Петрана Груева, Пламен Димитров, Йосиф Орешков и Владислав Димитров бяха финалистите на Националния конкурс „Най-добър сомелиер на България 2013“ за наградата на Винпром „Пещера“, който се проведе в хотел „Централ Форум“ в гр. София. Определянето им стана след първия ден от надпреварата, когато за полуфиналите се явиха следните 9 участници: от София бяха Лазар Такучев - от La Scallа; Йосиф Орешков - от Sense; Музияна Атанасова – от Бъргър кетъринг; Пламен Димитров - от ресторант „Тополите кетъринг“ и Ладислав Григоров от ресторант „Тополите“; от Варна - Владислав Димитров – от „Сана парк ризорт“; от Пловдив - Петрана Груева от ресторант „Морски дар“. Двама бяха представителите от Велико Търново на полуфинала - Венцислав Влахов от ресторант „Панорама“ и Николай Йосифов - от ресторант „Хаджи Николи“.

Във финалната част от конкурса на 10-ти октомври всеки един от четиримата претенденти за титлата имаше на разположение 40 минути, а състезанието се състоеше в поредица от дейности, които кандидатите за най-добър сомелиер на България трябваше да изпълнят в реална ресторантска обстановка. В нея на разположение имаше три маси, а клиенти бяха представителите на журито - сомелиери, енолози, готвачи и експерти в ресторантьорския бранш. На първата маса се сервираше шампанско и се декантираше вино. На втората имаше дегустация на вина и високоалкохолни напитки. На третата маса се предлагаха подходящи напитки към храни по зададено меню, като състезаващите се за наградата сомелиери коригираха винената листа спрямо съответната храна.

Развито до степен на висше образование в традиционно винарски държави, у нас сомелиерството е на ниво курсове. Професионалните сомелиери в България са не повече от тридесетина и това са хора, имали възможността да учат и усвоят умения в чужбина. Такива специалисти в България се подготвят едва от 6 години. От 2000 г., когато беше учредена Българската асоциация на сомелиерите, досега над 2000 души са преминали през организираните от нея курсове, обучения и лекции.

На пръсти се броят и ресторантите у нас, в които има назначени сомелиери. Показателен е и фактът, че в Националния регистър на професиите тази на сомелиера присъства едва от 2011 г., по думите на Мария Йорданова – председател на Българската асоциация на сомелиерите, която за осма поредна година е инициатор на конкурса „Най-добър сомелиер на България 2013“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.