Стандартите се въвеждат със заповед на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба
Девет стандарта за 20 месни продукта от свинско, говеждо и пилешко месо влизат в сила от днес (2 август). Това са стандарти, които се доближават до Българския държавен стандарт и се въвеждат със заповед на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба, за да се избегнат дългите процедури в Института по стандартизацията.
Сред продуктите, които ще носят наименованието "Стара планина", са кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица, карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси и др. В тях не се позволява съдържание на соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо.
Месопреработвателите, които искат да произвеждат продуктите „Стара планина”, трябва да подаде заявление в ДВСК да бъде направена проверка за готовността за производство на тези продукти. Производителите прогнозират, че повишаването на цените на истинските продукти ще се усети от октомври.