1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня

Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня

Снимка:

Общата ловна площ у нас е 10 678 130 ха

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и Жоро Иванов – президент на "Евро ток България" и вицепрезидент на "Евро ток Интернационал" откриха кръгла маса на тема „Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня“.

Събитието беше организирано от „Евро ток България“ - водещо европейско сдружение на кулинари, което извършва официална консултантска дейност към Европейската комисия и Европейския парламент при приемането на политики и закони в областта на храни, етикетиране, земеделско производство, напитки, вино и аквакултури. Сдружението се състои от над 4000 професионални готвачи и шеф-готвачи от 18 страни членки. Те са обединени в защита на кулинарните традиции и наследство в Европа. Асоциацията е основана през 1986 г. от Пол Бокюз и Пиер Ромейер, за да популяризира идеята за здравословното и вкусно хранене.

В дискусията „Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня“ взеха участие Илия Русев от Изпълнителна агенция по горите, д-р Николай Лилов - директор на Дирекция „Координация и контрол“ на Българската агенция по безопасност на храните, колегата му д-р Любомир Кулински – директор на Дирекция „Контрол на храните“, Кирил Вътев - председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, Благой Рагин - председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Елена Симеонова – ръководител сектор „Публични и фирмени комуникации“ на "Метро Кеш енд Кери" България и д-р Соня Алексиева – ръководител на секция „Туризъм“ на Нов български унивирситет, производители на продукти от дивечово месо, асоциациите на кулинарите, търговските вериги, туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите.

Кръглата маса имаше за цел да фокусира вниманието на заинтересованите страни към темата за дивеча и неговото използване, като изключително ценен за кулинарното изкуство ресурс. Дивечовото месо е много съществен, но често пренебрегван продукт в българската кулинария.

Целия материал за провелата се дискусия на тема „Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня" четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.