1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС с по-строги правила за съдържанието на веществото акриламид в храните

ЕС с по-строги правила за съдържанието на веществото акриламид в храните

В Съединените щати съединението е обявено за канцерогенно

За по-строги правила в употребата на веществото акриламид в храните призова експертна група от Европейския съюз. Предложиха и нов Регламент. Припомнямe, че неотдавна Българската агенция по безопасност на храните спря от продажба у нас белгийски бисквити със завишени нива на веществото.

Акриламидът присъства в малки количества в почти всички печени и пържени храни, в Съединените щати е обявен за канцерогенен. Новите правила се отнасят най-вече за преработката на картофи, както и за тестени изделия от професионални производители. Ако регламентът влезе в сила, за компаниите в хранителната индустрия ще има ясни ограничения на съдържанието на акриламид. Сред тях са: по-малко захар в суровия продукт, възможно най-кратка термична обработка, избягване на препичане и препържване. Европейските експерти предлагат за направата на бланширани картофи за пържене да се използват сортове с по-ниско съдържание на нишесте, което може да се премахне чрез предварително накисване във вода. При продукти за домашна обработка потребителят ще получава точно указание, за да избегне евентуални рискове. На опаковките на замразени картофи за пържене ще има таблица с препоръчителната степен на фритиране, подобни съвети ще има и за замразени хлебни продукти. След предложението на експертната група страните-членки на Европейския съюз имат срок от три месеца за евентуални възражения, преди Комисията да приеме новия регламент. Възможно е да влезе в сила най-рано през пролетта на 2019 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.