1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Изкуственото мляко е на път да измести истинското

Изкуственото мляко е на път да измести истинското

Tози въпрос става все по-актуален

Ще изместят ли млечните продукти, произведени в лабораторни условия, истинското краве мляко? На фона на опитите за производство на млечен протеин от стволови клетки на крави този въпрос става все по-актуален.
 
Според американски компании, които произвеждат такова лабораторно мляко, то не само има същия вкус като истинското, но е и по-екологично, а скоро ще стане и по-евтино, отколкото продуктите, идващи от животновъдството. Технологията се нарича "прецизна ферментация", при която се получава млечен протеин, какъвто е казеинът. За неговото производство са необходими микроорганизми, бактерии или мая. Те се размножават и растат, когато се хранят със захар, витамини, вода и соли, а манипулацията с помощта на генната ножица на гени, взети от крави, позволява тези генни секвенции да се включат в генома на микроорганизмите.
 
Процесът протича в големи стоманени резервоари, в които се поддържа постоянна температура между 30 и 40 градуса. Няколко дни след посявката готовият млечен протеин може да се събере, да се почисти и да се изсуши на прах. От този прах след това се правят различни продукти – мляко за директна консумация, сирене или кисело мляко. Едно от предимствата на тази технология е, че използва 90% по-малко вода, отколкото при традиционния начин.
 
Първите изкуствено произведени млечни протеини вече се продават в Съединените щати, вложени в сладоледи, свежи сирена, шоколадови десерти и други. В момента в Дания се изгражда най-голямата инсталация за прецизна ферментация в света, която ще се простира на 70 000 квадратни метра. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.