1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Кампанията „1 кг ДОБРОТА“ събра над 4 тона храна

Кампанията „1 кг ДОБРОТА“ събра над 4 тона храна

С благотворителната инициатива на БХБ страната ни се включи достойно в борбата срещу глада

На 31 май и 1 юни България за пръв път се включи с мащабна акция за даряване на храни в инициативите по повод Световния ден за борба срещу града. Пилотната кампания в София набра впечатляващите над 4 тона пакетирани храни в магазините на три от големите търговски вериги – доказателство, че хората със сърца са готови да откликнат на нуждите на събратята ни в нищета, участвайки като доброволци или дарявайки килограм доброта.

„Гладът не дискриминира и засяга деца и възрастни, семейства и самотни хора“, казват от Българската хранителна банка, под чиято егида се проведе инициативата. „Надежда обаче дава фактът, че добротата също идва отвсякъде – млади и стари, с по-големи или по-скромни възможности, хиляди българи отделиха време и внимание, за да помогнат. Благодарим на всички!“.

Събраните храни ще бъдат описани, сортирани и разпределени да партньорските организации на БХБ, които са над 60 и работят в подкрепа на над 6000 души в нужда. С всеки дарен пакет ще бъдат нахранени 10 деца, възрастни хора и семейства в нужда. От хранителната банка съобщиха, че резултатите от кампанията ги мотивират да организират и следващо издание на инициативата за набиране на храни през есента. Междувременно БХБ не спира ежедневно да работи за каузата децата на България да растат, без да познават какво е глад, а хората в нищета да срещат подадена ръка. 

През 2013 г. БХБ е събрала над 260 тона храна на стойност над 540 хиляди лева, с които са подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. Всяка година в Европа и у нас се разхищават 80 милиона тона годна за консумация храна, а същевременно 400 000 деца в България не получават редовното и здравословно хранене, което им е необходимо. Заедно с другите рискови групи – самотни майки, възрастни хора, многодетни семейства – става дума за близо 1.5 милиона българи, едва оцеляващи под или на прага на бедността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.