1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Кръгла маса за качеството на българското вино

Кръгла маса за качеството на българското вино

Българското вино е на световно ниво, но не получава достатъчна подкрепа от страна на държавата. По темата се проведе Кръгла маса в столицата, организирана от Сдружението за  достъпна и качествена храна, с председател д-р Андрей Вълчев. Това е четвъртият по ред форум в рамките на две години.  

Производството на качествени български вина започва от специализираните кадри в тази област. В Университета по хранителни технологии в Пловдив такива кадри се обучават от 73 години. 

„В нашите учебни планове крайъгълен камък наистина е качеството“, заяви заместник-ректорът на УХТ – Пловдив доц. Христо Спасов.

Изпълнителната агенция по лозата и виното упражнява контрол върху сектора - с планови, извънпланови и проверки по сигнал - съвместно с агенция „Митници“, с НАП, с Комисията по защита на потребителите. Проверките се извършват в 2 изпитвателни лаборатории.

От Комисията за защита на потребителите оповестиха, че от 1 300 направени проверки са констатирани 800 нарушения, 300 от тях са нелоялни търговски практики.

„Става дума за съдържане, което не съответства на поставената цена“, обясни Ангел Джалев от КЗП.

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова подчерта, че е важно подаваните сигнали да бъдат конкретни.

„Гражданит да подават сигнали“, призоваха и от КЗП, и от ИАЛВ.

В някои европейски държави подкрепата към лозарите стига до 400 евро на декар, у нас  тя е едва 15 евро. Сомелиерът Венцислав Любенов направи бърза калкулация на разходите по цялата верига – от килограм грозде до рафта в магазинната мрежа.

„Вино под 10 лева не е вино“, беше категоричен той.

„Качеството на българското вино е в пъти по-добро от това на вносните. Купувайте българското и няма да сгрешите“, призова  Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.

„Ежедневно получаваме сигнали от гражданите. Те са най-големият критерий за качеството на българските продукти – защото са лично проверени от стотици български потребители, които имат право да получат качество срещу цена“, обобщи д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна.

Автор: Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.