Това сочат данните от изследване, проведено от учени от университета в Съсекс
Нискокалоричните храни може и да помагат на хората да отслабнат, но проблемът с усещането за глад често остава. Ново изследване, публикувано в журнала "Flavour", показва, че леки промени в структурата на храната или по-каймачния вкус могат да помогнат за приемането на плодовото мляко например за достатъчно засищаща напитка и да потиснат глада въпреки реалното съдържание на калории, пише MedicalExpress.
Учените от университета в Съсекс се включиха в спора за това дали нискокалоричните храни могат да оставят усещане за насита и дали те са причината хората да ядат и пият повече, защото тялото очаква повече калории, отколкото му се предоставят. Учените са направили експеримент, като добавили сгъстяващ агент и увеличили плътността и сметановия вкус на млечна напитка и проследили дали промяната в структурата ще засили усещането за ситост у хората. Резултатите показали, че всички участници в изследването са усетили малките разлики в напитките, въпреки че вкусът е останал същият.
В следващата фаза от експеримента участниците е трябвало да изберат порция паста и да сравнят дали тя ще утоли глада им, колкото бутилка плодово мляко. По-гъстите и каймачени напитки били предпочитани по-често от по-редките и безмаслени млека. Плътността обаче е имала по-голямо влияние върху усещането за ситост, пише "Дневник".
"Гладът и наситата са сложни въпроси, защото не само калориите в храните и напитките дават усещането за ситост. Сигналите от стомаха са важни, но не по-малко важно е и чувството, което храната оставя в устата. В нашето изследване видяхме, че и маслеността, и гъстотата имат ефект върху наситата, но само плътността влияе на очакването дали ще утолим глада. Очакванията на потребители са важни и ние показахме, че потребителите са чувствителни към дори леки промени в характеристиките на напитките и че структурата им може да бъде манипулирана по начин, който да увеличи ситостта, без да се увеличават калориите", обясни Кери МакКрикерд, която ръководи изследването.