1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко повишение бележат цените на брашно тип „500” в малките търговски обекти

Леко повишение бележат цените на брашно тип „500” в малките търговски обекти

Средно за страната, брашното на едро поскъпва с 2,1% спрямо предходния период

През периода 5 – 12 септември 2012 г. средните за страната цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в малките търговски обекти бележат леко повишение, докато тази в големите търговски вериги се запазва на нивото от предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средно за страната, брашното на едро поскъпва с 2,1% спрямо предходния период, до 0,98 лв./кг. По области, цените на брашното на едро варират от 0,80 лв./кг (Враца) до 1,09 лв./кг (София). В 13 от областите се регистрира нарастване на ценовите стойности в рамките на 1% (Варна и Силистра) – 6,4% (Кърджали). В други три области (Смолян, Плевен и Хасково) цените на едро бележат леко понижение с по около 1% спрямо предходния седмичен период.

За поредна седмица средната цена на дребно за страната на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) остава без промяна – 1,08 лв./кг.

Цените на брашното в големите супермаркети са в интервала от 0,98 лв./кг до 1,15 лв./кг. Повишение на ценовите стойности се отчита в ГТВ на пет от областите, като в четири от тях поскъпването е по-съществено - с по 4,6%. Това са областите, където са регистрирани и най-високите цени на продукта в тези обекти през изминалата седмица – Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Понижение на цените на брашното с 4,6 – 4,7% е налице в три областни центъра - Враца, Монтана и София.

В почти цялата страна по-малките магазини запазват цените на дребно на брашното от предходната седмица, като стойностите се движат в диапазона от 1,05 лв./кг до 1,29 лв./кг, съответно в Перник и Шумен. Седмично изменение на цените се регистрира само в две области – понижение в Благоевград (с 2,2%) и повишение във Видин (с 4,8%). В резултат, средната цена на дребно в ДТО за страната нараства с 0,9% спрямо предходната седмица до 1,13 лв./кг.

Средно за страната, цените на брашното в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,05 лв./кг, като тази разлика е най-голяма в Шумен - 0,19 лв./кг. Изключение се регистрира в Габрово, Перник и Добрич, където брашното в ДТО се предлага на по-ниски цени от тези в ГТВ, с между 0,02 и 0,05 лв./кг.

През изтеклата седмица данните сочат най–голям марж между цените на едро и цените на дребно в Плевен (0,25 лв./кг) за големите супермаркети, а за по-малките магазини - във Враца (0,33 лв./кг).

В Благоевград и София цените на дребно на брашно тип „500” в ГТВ са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,01 и 0,07 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.