1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко повишение в цените на олиото отчитат от ДКСБТ

Леко повишение в цените на олиото отчитат от ДКСБТ

На месечна база увеличението в цените на едро е 4,2%

През изтеклата седмица (22 – 29 август 2012 г.) средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната както на едро, така и на дребно, бележат леко повишение съобщават от ДКСБТ.

Средно за страната, слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,81 лв./литър, с 1,1% повече в сравнение с предходната седмица. По области, цените на едро варират в диапазона от 2,66 лв./литър (Шумен) до 3,05 лв./литър (Разград). В почти всички области се регистрира седмично повишение на цените, като най-значително е то в Благоевград (с 6,9%).

Средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) нараства с 0,7% спрямо предходната седмица, до 3,09 лв./литър. Предлагането на слънчогледово олио в ГТВ през наблюдавания период е в ценовите граници от 2,91 лв./литър в Перник до 3,19 лв./литър в Кюстендил. В седем от областните центрове данните сочат увеличение на цените от 0,7% до 6,8%, най-чувствително в София. Единствено в Добрич цените на дребно в ГТВ бележат понижение – с 1,6%.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) също бележи леко покачване спрямо предходния седмичен период – с 1,3%, до 3,15 лв./литър. По области стойностите в този тип обекти варират от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,24 лв./литър (Шумен). Седмично изменение на цените се регистрира в ДТО в 10 от областите – повишение в рамките на 1,6 – 7,7%, най-значително в Ловеч и Велико Търново.

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,06 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,17 лв./литър в Хасково. През тази седмица в три области (Враца, Кюстендил и Монтана) цените в ДТО са с 0,01 до 0,04 лв./литър по-ниски от тези в ГТВ.

За поредна седмица най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в ГТВ е регистриран в Плевен (0,48 лв./литър), а за другите търговски обекти – в Плевен, Стара Загора и Хасково (0,53 лв./литър).

През едномесечния период на наблюдение (м. август 2012 г.) цените на рафинирано слънчогледово олио бележат леко покачване.

Регистрираната към края на м. август средна цена на едро за страната (2,81 лв./литър) е с 4,2% по-висока спрямо тази отпреди един месец.

В рамките на едномесечния период средната цена на дребно за страната в големите търговски вериги нараства с 2,6%, а тази в по-малките търговски обекти- с 2,2%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.