1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Масираните проверки по зеленчуковите борси доведоха до силно намаляване на продавачите

Масираните проверки по зеленчуковите борси доведоха до силно намаляване на продавачите

Това става ясно от данните на проверяващите

Масираните проверки по зеленчуковите борси удариха на камък, след като разпространяваната от няколко дни информация, че екипи на данъчните служби, агенция "Митници" и агенцията по храните ще ги инспектират доведоха до силно намаляване на присъствието на продавачи по големите тържища и борси за зеленчуци в сряда. Това става ясно от данните на проверяващите.

Според съобщение на министерството на финансите, след като се е разбрало за проверките "в повечето тържища търговията изобщо не е започнала, една от най-големите борси в Южна България е останала затворена през целия ден, а десетки камиони не са влезли в големите зеленчукови борси в София", отбелязва "Дневник".

Днес сутринта започнаха масирани проверки по граничните контролно-пропускателни пунктове в България, складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища. Мобилни групи от аграрното ведомство, МВР, Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните, НАП и агенция "Митници" правят пълна финансова и фитосанитарна проверка на зеленчуците и плодовете, които влизат в страната и се реализират на пазара. С проверяващите експерти е имало и представители на земеделските производители в страната, които протестираха в последните дни, посочват от земеделското министерство.

Въпреки по-слабото присъствие на продавачи по тържищата, проверяващи са открили нарушения - липса на счетоводни документи за произход на стоките, става ясно от съобщението на ведомството.

Масираните проверки по борсите за зеленчуци бяха обявени преди два дни от земеделския министър Димитър Греков и идват в отговор на серия от протести на български производители. Според местните фермери изкупните цени на всички основно зеленчуци са намалели заради контрабанден внос от съседните Македония и Турция.

При доказан ефект на проверките те ще продължат и през следващите три месеца, каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков след заседанието на правителството, цитиран от БТА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.