1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. На територията на София ще бъдат проверени над 60 търговски обекта, които предлагат рибни продукти

На територията на София ще бъдат проверени над 60 търговски обекта, които предлагат рибни продукти

Усилени проверки на търговците на риба започват Агенцията за безопасност на храните и Агенцията по рибарство преди Никулден

Съвместни проверки на Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ) и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще бъдат направени на територията на София преди наближаващите никулденски празници, предаде Агенция „Фокус”.

Инспекторите провериха днес всички щандове, на които се предлагат риба и рибни продукти на Женския пазар в столицата. Проверяващите следят за състоянието на предлаганата риба, условията, при които се съхранява, както и дали търговецът е лицензиран и, дали има декларация за произход на стоката. В един от обектите Агенцията по безопасност на храните отчете, че липсва лед, в който да се съхранява рибата. „Липсата на лед означава, че рибата не се съхранява правилно, затова на търговеца е съставен акт в размер на 500 лв.”, посочи Николина Кънчовска, инспектор към БАБХ.

Проверките ще продължат до 7 декември, като на територията на София ще бъдат проверени над 60 търговски обекта, които предлагат рибни продукти. Проверяващите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури не установиха нарушения. Те посочиха обаче, че често срещана практика на търговците на риба е да има декларация за произход само на част от рибата, с която обаче предлагат нерегламентирана продажба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.