1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Над 1000 проверки по контрол на храните в Добричка област

Над 1000 проверки по контрол на храните в Добричка област

Те са извършени от началото на април до първата седмица на май

От началото на април до първата седмица на май в Добричка област са извършени над 1000 проверки по контрол на храните, съобщи ръководителят на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова, цитирана от Дарик радио. Проверките са довели до затваряне на магазин за хранителни стоки в община Балчик. В обекта са установени несъответствия с хигиенните изисквания, заради което първоначално е издадена заповед за спиране на работа. Последваща проверка е установила, че заповедта не се изпълнява и тогава магазинът е бил запечатан и му е отнето удостоверението за регистрация.

При проверките за посочения период са съставени общо 6 акта за нарушения, издадени са 128 предписания. Заради липса на етикет или изтекъл срок на годност са били унищожени  50 кг храни от животински и неживотински произход, бракувани са 94 яйца.

Във връзка с великденските празници в региона са извършени около 290 проверки на обекти за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пакетиращи складове за яйца и предприятия, които произвеждат яйца. Проверяващите са издали два акта заради липса на маркировка на храните и един за това, че в голям търговски обект в Добрич се е извършвало нерегламентирано преопаковане на яйца. В курортната зона на областта са проверени два хотела, които предлагат услугата ол инклузив, където не са констатирани нарушения. Част от проверките са извършвани съвместно с Комисията за защита на потребителите и представители на НАП.

Преди началото на летния сезон Областната дирекция по безопасност на храните планира срещи с представители на туристическия бизнес. Целта е да се анализират пропуските през миналия сезон и да се набележат мерки за правилното прилагане на законодателните норми, свързани с безопасността на храните. И това лято ще се извършват интензивни проверки на обекти, в които се изхранват деца по време на лагери или изнесени обучения, подчерта Брайкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.