1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Над 2 милиарда души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска

Над 2 милиарда души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска

Разнеслият славата на България продукт не е еквивалентен с популярния йогурт

Над 2 милиарда души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска. Това съобщи на БТА Васил Зографов - изпълнителен директор на единственото държавно предприятие в млечния бранш.

Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни. Клиентите ни са много повече в чужбина, отколкото у нас, твърди Зографов.

Истинското българско кисело мляко трябва да бъде произведено със стартерни култури, които растат у нас, разкрива специалистът. По думите му тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила - лактобацилус булгарикус (българска пръчица), открит от д-р Стамен Григоров, и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко, според микробиолози.

По техни данни във вида, в който се прави киселото мляко, микроорганизмите имат наситеност 10 на девета степен на грам продукт. Само у нас се използва жива закваска, други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти, твърди Зографов.

Според него с тях се постига необходимия срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества. Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно, уверява Зографов. Това се дължи на т.нар. българска пръчица, която влияе пряко върху микрофлората на човешкия организъм и извлича всички вредни вещества.

Подобна реакция повишава възможностите на имунната система, затова киселото мляко се нарича българското име на дълголетието, мотивира се Зографов. Над 200 са производителите на кисело мляко у нас.

Разнеслият славата на България продукт не е еквивалентен с популярния йогурт, което буквално означава гъсто мляко, уточни Зографов. Всички японци обаче знаят, че "България йогурт" е българско кисело мляко, разказа директорът на най-голямото предприятие - износител.

"Ел Би Булгарикум" ЕАД, което е правоприемник на държавно стопанско обединение "Млечна промишленост", разполага с една от най-богатите колекции на млечно-кисели щамове в света - над 800, разказа Зографов.

Дружеството притежава девет патента за български млечни продукти, 55 продуктови търговски марки, регистрирани в България, фирмена търговска марка, регистрирана в Европейския съюз като общностна, както и в още 10 други страни, шест наименования за произход.

С помощта на програма, финансирана от японското правителство и на японски специалисти, в дружеството е била доставена съвременна апаратура и са въведени модерни молекулярно-генетични методи и аналитични техники.

В Центъра за научно-изследователска и развойна дейност на предприятието се провеждат изследвания върху имуностимулиращия ефект на щамовете, които влизат в състава на закваските. Разработен е ин витро модел за оценка на това свойство, съобщават от предприятието.

Смята се, че киселото мляко е дар от най-старите обитатели на нашите земи - траките. Изследване на фондация "Д-р Стамен Григоров", която стопанисва единствения у нас музей на киселото мляко в трънското село Студен извор сочи, че разпространението на продукта в съседни и по-далечни на България страни е започнало през 1345 година.

Тогава след турско нападение българите в Тракия отвели със себе си в Мала Азия огромни стада овце. До Балканската война млекарниците в Цариград били собственост изключително на българи. Родното кисело мляко добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи (1515-1547 г.), който страдал от болест на стомаха. Оттогава датира първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.