1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Над 500 деца отбелязаха европейския ден за здравословно хранене

Над 500 деца отбелязаха европейския ден за здравословно хранене

Снимка:

Към инициативата се включи и земеделският министър Мирослав Найденов

Над 500 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст от 7 до 12 години отбелязаха за пети път Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца, предаде Дарик.

Под напътствията на първокласни главни готвачи те сами си приготвиха здравословно и балансирано меню. Целта е по този начин децата сами да се научат да си приготвят храна и да знаят кое е полезно за тях и кое - не.

Към инициативата се включи и земеделският министър Мирослав Найденов, който коментира, че се надява наредбата, с която се регламентира здравословното хранене на децата в училищата и детските градини, да се спазва.

Министър Найденов заяви, че се надява децата да научат повече за здравословното хранене, защото в страната има проблем със затлъстяването сред подрастващите: "Трябва да знаят, че не трябва да се лишават от нищо, а как да го комбинират. Нека да имат основни понятия".

Председателят на Контролния съвет на Европейското сдружение на готвачите Борис Петров обясни, че най-важното е количеството храна, което приемат децата, и няма нищо лошо да хапват например чипс, стига да не е прекалено често и в големи количества: "Първо трябва да има режим на хранене, като се започне със закуска, да има междинно хранене. В Европа например се закусва, след това за 10 часа се взима една ябълка. Когато един човек закуси леко, след това изяде една ябълка или зеленчук - в междинно хранене, той се храни здравословно".

Организаторите на Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца се надяват следващата година към инициативата да се присъединят училища от цялата страна, а не само от София.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.