1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нараства интересът към квотната борса

Нараства интересът към квотната борса

ДФ "Земеделие" - РА, прилага за втора поредна година процедурата за покупко-продажба на млечни квоти на фиксирани цени

През тази година в Разплащателната агенция бяха подадени 54 заявления за покупка и 1088 заявления за продажба на млечни квоти. Заявените количества за покупка са в размер на 4 331 611 кг сурово мляко, от които 4 287 611 кг е квотата за доставки и 44 000 кг -  квота за директни продажби.

Заявените количества за продажби са в размер на 25 607 889 кг, от които 24 208 474 кг квота за доставки и 1 399 415 кг квота за директни продажби.

Със заповед на министъра на земеделието и храните през текущата квотна година беше утвърдена цена от 0.15 лв. за килограм краве мляко с масленост 3,8 % за доставки и фиксирана цена от 0,15 лв. за килограм краве мляко за директни продажби.

Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция, прилага за втора поредна година процедурата за покупко-продажба на млечни квоти на фиксирани цени – т.нар. квотна борса съгласно Наредба № 23.

Интересът от страна на млекопроизводителите към квотната борса е голям, тъй като чрез нея се предоставя възможност тези от тях, които не могат да реализират квотите си, да се освободят от тях. От друга страна производители, които разширяват дейността си на пазара на краве мляко могат да купят допълнително количество квота.

ВИДЕО:
Цените на млякото и месото няма да падат, прогнозира зам.-министърът на МЗХ Цветан Димитров

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.