1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нова технология удължава дълготрайността на печените сладкарски изделия

Нова технология удължава дълготрайността на печените сладкарски изделия

Съставката за тази технология Acti-Fresh ще бъде пусната на пазара под формата на прах, концентрати и смеси

Белгийският концерн Puratos и известният датски производител на промишлени ферменти и микроорганизми Novozymes обединяват усилията си за разработване на нови технологии с биологичен произход, които дават възможност за производителите на печива да произвеждат по-меки и пресни продукти. През 2006 г. Puratos въведе на пазара за подобрители за печене Acti-Fresh. Основата на съвместния продукт на двете компании ще бъде ферментната технология на Novozymes в комбинация със съставки на Acti-Fresh. Ползването на съвместната технология Puratos Novozymes-Acti-Fresh в производството на торти, сладкиши и други подобни продукти е довело до увеличаване на степента на мекота и влажност на крайния продукт с 30-35% в сравнение с печива, които се приготвят по традиционния начин.

Освен това, докато традиционните продукти губят свежестта си след няколко дни, сладкарските изделия, в производството на които е била използвана Acti-Fresh, остават пресни за по-дълго време. Според двете компании, тази технология е в състояние да поддържа свежестта на продукта и неговото необходимо ниво на влажност в продължение на четири месеца от датата на производството му.

Принципът на действие на новата технология е „в забавянето на процеса на ретроградацията на молекулите нишестето в пшеничното брашно”, поясняват от Novozymes. Способността за дългосрочно запазване на свежестта на продукта, се постига чрез поддържане на целостта и мекотата на хлебната троха. Новият подобрител за пресни сладкарски изделия, разработен от двете компании, се препоръчва за употреба при производството на хранителни продукти с ниска степен на масленост, по този начин ще направи привлекателни и продуктите в сегмента на здравословните храни. Novozymes се надяват за бързо развитие на технологията в областта за запазване на свежестта на хлебни изделия. Съставката за тази технология Acti-Fresh ще пусне на пазара под формата на прах, концентрати и смеси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.