1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Няма информация за количеството фалшифициран мед, внасян в ЕС от трети страни

Няма информация за количеството фалшифициран мед, внасян в ЕС от трети страни

Снимка:

Ще се обмисля необходимостта от конкретни действия по отношение на меда, координирани на равнище ЕС

Възможно е на пазара да бъдат предлагани продукти, които не отговарят на определението и на критериите за състава на меда. Т.нар. фалшифициран мед (най-вече захарен сироп с добавени ароматизанти и оцветители, подвеждащо етикетиран като мед) е един от продуктите в тази категория и вече има сигнали за него. Това се казва в отговора на комисаря по здравеопазване Тонио Борг на въпрос на евродепутата Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) относно нарастващото разпространение на измамите с фалшифициран мед в рамките на ЕС и вноса на такъв от трети страни.

В депозираното в Комисията питане Мария Габриел настоя за отговор разполага ли ЕК със статистика относно разпространението на измамите с фалшифициран мед в ЕС и вноса от трети страни, регистрира ли случаите на фалшифициран мед и смята ли да предприеме конкретни мерки за ограничаване на тези измами. Въпросът на евродепутата беше провокиран от факта, че фалшифицирането на мед се превърна в актуална тема в много страни по света - медът е един от най-често фалшифицираните хранителни продукти. Това накърнява сериозно неговия имидж като естествен здравословен продукт и същевременно има негативен ефект върху производителите и преработвателите на натурален мед.

„Постоянно нарастващото фалшифициране на меда и вноса на такъв от трети страни причинява вреда не само на потребителите, но влияе върху развитието на целия отрасъл на пчеларството. Евтиният фалшифициран мед на европейския пазар води и до намаляване на пчелните семейства, тъй като за пчеларите става неизгодно да се занимават с производството на мед. Резултатът е намаляване на опрашването на растенията, което има негативни последствия за селското стопанство.”, допълва в обосновката на въпроса си евродепутатът.

Комисар Борг отбелязва, че ЕК няма информация какво е количеството внасян от трети страни фалшифициран мед. Работи се по разработването на специален софтуерен инструмент, подобен на Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи, който да даде възможност на компетентните органи в държавите-членки бързо да обменят информация и данни за евентуални трансгранични измами.

Към момента се провеждат дискусии между Комисията и държавите-членки за допълнителни действия срещу измамите по хранителната верига. В тази връзка комисарят заявява намерение да бъде обмислена необходимостта от конкретни действия по отношение на меда, координирани на равнище ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.