1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Поскъпването на храните води до промяна на навиците ни

Поскъпването на храните води до промяна на навиците ни

Това показва проучване на неправителствената организация за борба срещу бедността и несправедливостта Oxfam

Поскъпването на храните води до промяна на хранителните навици в цял свят, показва проучване на неправителствената организация за борба срещу бедността и несправедливостта Oxfam, цитирано от Франс прес.

Над половината от анкетираните (53%) в 17 страни са променили храненето си от десет години. Сред тях повече от една трета (39%) са посочили икономически причини, а 33% - здравословни причини. Общо 20% от участниците в допитването са променили храните на трапезата си за две години заради поскъпването на храните.

Тенденцията е много силна в бедни страни като Кения (60%) и Гватемала (29%), но е значителна и в развити страни като Австралия (24%), Испания (20%), Великобритания (19%) и Съединените щати (17%)."Хранителните ни навици се променят бързо и за много хора те се променят към по-лошо", изтъкна изпълнителният директор на организацията Джереми Хобс.

Той изтъкна, че много хора, особено в най-бедните страни, намаляват количеството или качеството на храната си заради увеличението на цените на храните. Oxfam призова ръководителите от цял свят, по-специално министрите на земеделието от Г-20, които се събират във Франция следващата седмица, да се намесят за регулиране на пазарите на суровини, реформиране на неправилните политики за добив на биогорива (които превземат обработваемите земи - бел. ред.), да настояват за инвестиции за малките производители в развиващите се страни, на които трябва да се помогне да се адаптират към климатичните промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.