1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Проф. Донка Байкова: Консумацията на зеленчуци и плодове е ниска в модела ни на хранене

Проф. Донка Байкова: Консумацията на зеленчуци и плодове е ниска в модела ни на хранене

Снимка:

Наднорменото тегло на българите не е следствие само от преяждане, а и от безразборно хранене

В храненето на българите са залегнали грешки, които се повтарят през годините и които водят до затлъстяване, заяви в ефира на радио „Фокус” диетологът проф. Донка Байкова.

По думите й националният ни облик на хранене включва много тестени и мазни изделия. „Именно белите брашна и твърде високото количество добавени мазнини към ястията или пък скрити мазнини в месните изделия, в колбасите, в сирената – това традиционно при нас българите присъства от десетки години.

Консумацията на зеленчуци и плодове от десет години е все ниска в модела ни на хранене. А те са носители на малко калории, но пък на много биологично активни вещества – витамини и минерали, без които обмяната на веществата не може да протича нормално. Те са биокатализатори на обменните процеси”, обясни проф. Донка Байкова.

Тя подчерта, че наднорменото тегло на българите не е следствие само от преяждане, а и от безразборно хранене. Диетологът обясни, че неприемането на храна през деня, последвано от обилна вечеря е изключително вредно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.