1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Проверката на БАБХ и НАП на млечните продукти ще приключи до края на месеца, съобщи министър Вътев

Проверката на БАБХ и НАП на млечните продукти ще приключи до края на месеца, съобщи министър Вътев

Министърът напомни, че вчера на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство производителите пожелаха подобна проверка да се направи за плодовете и за зеленчуците.

До края на месеца ще приключи проверката на Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите на обратната проследимост по партидите за млечните продукти, като целта е да се установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който по-рано днес откри ловния сезон за пернат дивеч. Откриването се състоя на територията на Държавното горско стопанство "София" в района на Ловната хижа в квартал "Челопечене".

Преди откриването беше проверена редовността на документите на ловците, след което за тях беше извършен инструктаж за безопасност.

Министърът напомни, че вчера на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство производителите пожелаха подобна проверка да се направи за плодовете и за зеленчуците.

Вътев посочи, че резултатите от проверки ще са повод за сериозни, по думите му, законодателни промени, сред които в законите за ДДС и за храните. Липсват регламенти за търговията със земеделска продукция, като по света в това понятие влиза всичко от полето до масата, а в България - само селскостопанска продукция, но не и готовите храни, които минават през съответните технологични процеси на преработка, коментира министърът.

Министърът съобщи, че се подготвя програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци, с което се цели насърчаване сдружаването и кооперирането между производителите,  за да имат равен достъп до пазара. В тези пунктове продукцията ще се окачествява, калибрира, опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара, коментира министърът и допълни, че това е единственият начин, по който и най-малките производители могат да стигнат до големите супермаркети. Той посочи, че все повече земеделски производители се отказват от производството на плодове, зеленчуци и от животновъдството, напускат този бизнес и не остават в България. По тази причина министърът изтъкна необходимостта от обща мобилизация на държавата, за да бъде обърнат този процес, като посочи, че това няма да е бързо и лесно.

Вчера, след заседанието на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, министърът съобщи, позовавайки се на данни на браншова организация, че към момента на пазара в страната 40 процента са българските плодове и зеленчуци, а 60 на сто – вносните. Мисля, че това е много притеснително. Нормалната цел, която би трябвало да си поставим догодина, е това съотношение да е петдесет на петдесет, заяви тогава министърът.

По повод днешното откриване на ловния сезон министърът съобщи, че в България имат право да ловуват около 150 000 души. Има интерес и от чужбина, в частност от Италия. В отговор на въпрос дали е възможно да се създаде регистър на доказаните бракониери, министърът заяви, че те трябва да са в затвора, а не в регистъра. По думите му бракониерство е проблем и за земеделските стопани. Вътев каза, че последните два месеца, откакто е начело на министерството, няма получени сигнали за подобна нерегламентирана дейност, но заяви, че държавата ще бъде безкомпромисна към нарушителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.