1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Прясното мляко в българското сирене масово е внос от Германия

Прясното мляко в българското сирене масово е внос от Германия

Снимка:

Заради високите цени на родната суровина се налага компаниите да я взимат от чужбина

Прясното мляко в българското сирене масово е внос от Германия. „Заради високите цени на родната суровина се налага компаниите да я взимат от чужбина”, съобщи за „Новинар” председателят на Съюза на животновъдите Пенка Христова. Млекопреработвателите ползват суровина от други страни на Европейския съюз, тъй като им излиза доста по-евтина. „Другите държави имат по-високи субсидии и затова цените на млякото са по-ниски”, допълни Христова.

По думите й в някои части на България е регистриран и дефицит на мляко. Според нея той е най-голям във Врачанско. Най-добре пък се развива браншът в Пловдив и Стара Загора. Сред районите за говедовъдство първенец е Сандански.

Компаниите за мляко в страната не могат да смогнат и с поръчките си и заради това са принудени да купуват суровината от чужбина, разказаха от бранша. Най-големите български фирми, производители на млечни продукти, използват германска суровина.

Млякото в България се очаква да поскъпне рекордно след 2016 г., казаха още животновъди. Основният проблем за сектора ще дойде след две години, когато ще отпадне квотният режим за млякото, обясни председателят на браншовата асоциация. По думите на Христова това ще доведе до свободно движение на млякото и по-голямо производство. Според нея ще се наложи цените на млякото да бъдат повишени, тъй като нашите фермери не получават големи субсидии.

В момента животновъдите у нас се готвят за голямо международно изложение в Катар. Обмисля се износът на месо родно производство за емирството. От бранша предупредиха, че въпреки интереса към българското месо, нашите производители едва ли ще могат да задоволят пазара в Катар с необходимото количество продукти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.