1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Работна група ще изготви унифицирана наредба за храненето в детските заведения

Работна група ще изготви унифицирана наредба за храненето в детските заведения

В контрола по спазването на новите изисквания ще участват и родителските организации

Работна група ще изготви общ нормативен документ, който да обедини наредбите на здравното и земеделското министерства по отношение храненето на децата в училищата и детските градини. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов след среща между него здравния министър Стефан Константинов и представители на родителски организации в Министерски съвет, предаде агенция КРОСС.

Днес МЗХ ще обнародва своята наредба, която трябва да регламентира качеството на храните, които ще се доставят в детските заведения. След това ще започне и работата по унифицираната наредба, която ще е готова до месец.

Министър Найденов подчерта, че наредбата за качеството на храните е изготвена съвместно с родителските организации и днес ще сложи подписа си под нея. По-късно през деня тя ще бъде качена на сайта на министерството. С това нормативните документи за храненето в училищата и детските градини стават три. Две на здравното министерство - за децата до 7 години, от 7 до 18 години и една на земеделското. По тази причина премиерът Бойко Борисов е разпоредил създаването на работна група, която в срок до един месец трябва да ги обедини.

Наредбата на МЗ засяга само менюто - колко пъти и какво количество да ядат децата. "Ние издаваме наредба за качеството. Ако някой прави обществена поръчка за сирене, той трябва да се съобрази с тази наредба и сиренето, което доставят на нашите деца, да не е сирене с тебешир, палмово масло и т.н. Това е, което разписваме в момента", каза министър Найденов.

В храните на децата категорично няма да влизат млечни продукти със заместители, каймата и местните произведения трябва да бъдат само от месо, хлябът и хлебните изделия - от качествено брашно. В контрола по спазването на новите изисквания ще участват и родителските организации.

Мирослав Найденов каза още, че цената, която плащат родителите няма да се промени, ако от обществените поръчки на общините отпаднат посредниците и храната се доставя директно от производителите. Иначе, според калкулациите, цената би следвало да се увеличи със 7-8%, допълни той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.