1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Румънското правителство планира намаляване на ДДС за основните земеделски и хранителни продукти

Румънското правителство планира намаляване на ДДС за основните земеделски и хранителни продукти

Процентът на укрити данъци в хранително-вкусовата промишленост значително ще спадне

Румънското правителство планира намаляване на данък добавена стойност за основните земеделски и хранителни продукти. По думите на премиера Виктор Понта, в бюджета за 2013 година трябва да залегне ДДС от 9 вместо досегашните 24% за избрани стоки.

Очаква се намаляването на ДДС да доведе до поевтиняване на основните продукти с около 15%. Новината зарадва представители на работодателите от земеделската и хранителната промишленост.

Според председателя на организацията на хлебопроизводителите в Румъния, по-ниското ДДС ще помогне на държавния бюджет. По думите му, много производители ща изберат да излязат извън сивия сектор. Така процентът на укрити данъци в хранително-вкусовата промишленост значително ще спадне, информира БНТ.

Притиснато от икономическата криза предишното дясноцентристко правителство на Румъния увеличи ДДС от 19 на 24% през лятото на 2010 година. Тогавашният финансов министър Себастиан Владеску беше категоричен, че не смята високото ДДС за добро за Румъния. Мярката обаче била важна, за да се осигури финансов капацитет на страната.

Освен плановете за по-ниско ДДС, Виктор Понта обяви и че правителството е поискало Европейската комисия да насочи 200 милиона евро инфраструктурни програми на селските райони. Ако бъдат отпуснати, средствата ще бъдат заделени за нови земеделски проекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.