1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С 0,8% се повишава средната цена на едро на бялата кристална захар

С 0,8% се повишава средната цена на едро на бялата кристална захар

Маржът между цените на едро и тези на дребно е средно 0,28 лв./кг

През периода 1 – 8 юли 2015 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната отбелязват леко повишение, съобщават от ДКСБТ.

Средно за страната, цената на едро на бялата захар е 1,25 лв./кг, с 0,8% по-висока на седмична база. На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,13 лв./кг (Добрич и Ямбол) до 1,50 лв./кг (Варна). В шест области се наблюдават седмични изменения на цените на едро, като при всичките е налице поскъпване на захарта, в рамките на 0,7 – 2,5% (Ловеч).

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) нараства с 0,7% спрямо предходния седмичен период, до 1,53 лв./кг. По области, в големите супермаркети захарта се предлага на цени от 1,27 лв./кг  до 1,70 лв./кг, съответно в Стара Загора и Пазарджик. В три области се регистрира седмично повишение на цените, в рамките на 0,7 – 5,8% (Варна), докато в други три е налице леко понижение на стойностите с между 0,7 и 1,3% (Пловдив).  

В другите търговски обекти (ДТО) цените на захарта варират от 1,38 лв./кг (Благоевград, Кюстендил и Смолян) до 1,65 лв./кг (Враца), като промяна на стойностите на седмична база се отчита в четири области – повишение в интервала от 1,9% (Шумен) до 5,3% (София). В резултат, средната цена на дребно на захарта се повишава с 0,7%, на седмична база, до 1,53 лв./кг.

През изминалата седмица в четиринадесет области цените на захарта в големите вериги са с между 0,03 и 0,14 лв./кг (Хасково) по-ниски от тези в другите търговски обекти, докато в останалите области е налице разлика в обратната посока, достигаща до 0,25 лв./кг в Смолян.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,28 лв./кг както за ГТВ, така и за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава в Ямбол– 0,46 лв./кг за големите супермаркети и 0,50 лв./кг за по-малките магазини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.