1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Спад в търсенето на плодовете и зеленчуците отчитат търговците във Велико Търново

Спад в търсенето на плодовете и зеленчуците отчитат търговците във Велико Търново

Лошото време и тежките зимни условия допринасят за слабия сезон

Спад в търсенето на плодовете и зеленчуците отчитат през тази зима търговците на Общинския пазар във Велико Търново. С всяка изминала година българският пазар замира, категорични са те. Макар че държат на българското производство, потребителите все по-често пазаруват от големите търговски вериги, в които се предлагат предимно продукти с внос от чужбина, пише sever.bg.

Производителите споделят, че дори по коледните и новогодишните празници, когато се предполага търсенето да е по-голямо, бе наблюдаван спад. Според тях това се дължи на бедността, която цари сред българския народ. Лошото време и тежките зимни условия допринасят за слабия сезон. Въпреки това търговците на плодове и зеленчуци са принудени да да предлагат своята стока, а печалбите им са нищожни – от 2 до 20 лева на ден. За голяма част от тях това е единственият начин за препитание.

Въпреки слабото търсене, най-продавани през зимата сред плодовете и зленчуците са: ябълки, портокали, лимони, гъби, картоф, лук. Техните цени остават непроменени: ябълки – 1лв/кг, портокали – 1.80 лв/кг, лимони – 2.50 лв/кг, картоф – 1 лв/кг, гъби- 4лв/кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.