1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Спазват се наредбите за здравословно хранене в общинските детски заведения в Бургас

Спазват се наредбите за здравословно хранене в общинските детски заведения в Бургас

От няколко години в общината е започнало обновяване на кухните в детските заведения

Наредбите за здравословно хранене се спазват в общинските детски заведения в Бургас. Това каза инж. Марияна Маркова, технолог в дирекция „Образование и демографски въпроси” към община Бургас по време на обучителен семинар за ранна диагностика и профилактика на гръбначни изкривявания и наднормено тегло, предаде Агенция "Фокус".

От четири години и половина в общината е въведено централизирано меню. Редовно се проверяват детските градини. Информацията от протоколите се качва на сайта на общината. Менюто се спазва и няма отклонения, допълни Маркова.

От няколко години в общината е започнало обновяване на кухните в детските заведения, което предполага и подобряване на качеството на храната. Предлага се супа, основно ядене и задължително плод. В сравнение с минали години се е увеличило количеството на млякото от 190 грама на 300-320 грама, както и рибата от 4-5 гр средно дневно по норма, сега е 16-17 грама. „Влезли сме във всички норми, спуснати от министерството по Наредба 23 за физиологичните норми за хранене на децата. Нормата на плодовете също е увеличена, научихме нашите деца да консумират плодове и зеленчуци”, посочи Маркова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.