1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” остава без промяна

Средната цена на едро на брашно тип „500” остава без промяна

На тържищата в страната брашното се търгува на цени от 0,75 лв./кг във Враца до 1,15 лв./кг в Смолян и Шумен

По данни на ДКСБТ през периода 17 – 24 октомври 2012 г. пазарът на брашно тип „500” в страната е относително спокоен, при по-съществена динамика по области при цените на едро.

За поредна седмица средната цена на едро на брашното остава без промяна – 0,97 лв./кг. На тържищата в страната брашното се търгува на цени от 0,75 лв./кг (Враца) до 1,15 лв./кг (Смолян и Шумен). В по-голямата част от областите са налице ценови колебания в двете посоки, в границите от -4,2 (Силистра) до +8,5% (Шумен).

През анализирания период средната цена на брашното на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,10 лв./кг, като отбелязва незначително повишение (с 0,9%), спрямо предходната седмица. Цените в големите супермаркети варират от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,22 лв./кг (Сливен и Ямбол). Седмични изменения на цените се наблюдават само в ГТВ в София и Варна – леко повишение, съответно с 1,9 и 2%.

При търговията на дребно с брашно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната остава на нивото от предходната седмица – 1,13 лв./кг. По области, цените са в интервала от 1,08 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,30 лв./кг (Шумен). Леко повишение на цените на брашното с 1,6 – 1,8% е налице в три областни центъра - Шумен, Стара Загора и Благоевград. В други три области - Бургас, Сливен и Ямбол, цените бележат понижение с по 2,6%.

Средно за страната, цените на брашното в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,03 лв./кг, като тази разлика отново е най-голяма в Шумен - 0,20 лв./кг. Изключение са областите Сливен и Ямбол, където брашното в ДТО се предлага на по-ниски цени от тези в ГТВ с 0,11 лв./кг.

За поредна седмица най–голяма разлика между цените на едро и цените на дребно се регистрира във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро) - 0,32 лв./кг в големите супермаркети и 0,38 лв./кг в по-малките магазини.

Цените на дребно на брашно тип „500” са малко по-ниски от тези на едро в ГТВ в София (с 0,03 лв./кг) и в ДТО в Смолян (с 0,02 лв./кг).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.