1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Турските плодове и зеленчуци по-често съдържат пестициди, отколкото произведените в ЕС

Турските плодове и зеленчуци по-често съдържат пестициди, отколкото произведените в ЕС

Това се казва в наръчник на "Грийнпийс" за потребителите, публикуван в Германия

Турските плодове и зеленчуци по-често съдържат пестициди, отколкото произведените в ЕС, се казва в наръчник на "Грийнпийс" за потребителите, публикуван в Германия.

Препоръките на организацията се базират на изследване на 76 различни вида зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009-2010 г. в различни страни от Европа. В около 80% от тестваните плодове и над 55% от зеленчуците е установено съдържание на пестициди.

Особено високи количества от токсичните вещества са открити в чушки, круши и грозде, тиквички и грейпфрути, произведени в Турция, съобщава немскоезичният сайт на "Грийнпийс". Сходен проблем е установен и при бамя и люти чушки от Индия и Тайланд. Наднормени нива на пестициди са открити и в марули от Белгия, Холандия и Италия.

Наръчникът на "Грийнпийс" съветва германските потребители като цяло да предпочитат плодове и зеленчуци, отгледани в ЕС, пред произведените в Турция или отвъд океана, съобщава сайтът на организацията, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.