Това се казва в наръчник на "Грийнпийс" за потребителите, публикуван в Германия
Турските плодове и зеленчуци по-често съдържат пестициди, отколкото произведените в ЕС, се казва в наръчник на "Грийнпийс" за потребителите, публикуван в Германия.
Препоръките на организацията се базират на изследване на 76 различни вида зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009-2010 г. в различни страни от Европа. В около 80% от тестваните плодове и над 55% от зеленчуците е установено съдържание на пестициди.
Особено високи количества от токсичните вещества са открити в чушки, круши и грозде, тиквички и грейпфрути, произведени в Турция, съобщава немскоезичният сайт на "Грийнпийс". Сходен проблем е установен и при бамя и люти чушки от Индия и Тайланд. Наднормени нива на пестициди са открити и в марули от Белгия, Холандия и Италия.
Наръчникът на "Грийнпийс" съветва германските потребители като цяло да предпочитат плодове и зеленчуци, отгледани в ЕС, пред произведените в Турция или отвъд океана, съобщава сайтът на организацията, пише "Дневник".