1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени от БАН направиха откритие, което може да промени качеството на храните

Учени от БАН направиха откритие, което може да промени качеството на храните

Разработена е нова добавка към млечно-киселата закваска, използвана за производство на кисело мляко

Учени от Българската академия на науките направиха откритие, което може да промени качеството на храните, които консумираме всеки ден, пише econ.bg. Те разработиха нова добавка към млечно-киселата закваска, която се използва за производство на кисело мляко.

С нейна помощ, след 28 дни съхранение при температура от 4оC, млякото запазва търговския си вид и вкус. Най-уникалното е, че в него не се развиват характерните плесени.

Проектът е разработен от учени от Института по микробиология към БАН. През цялото време учените в иновативния проект са били водени от съвременните търсения на потребителите за продукти без консерванти и подобрители. Важен извод от направените проучвания е, че получените лактобацили могат да служат като естествени биоконсерванти, които предпазват продукта от бързо мухлясване или разваляне.

Учените се надяват българска или чуждестранна фирма да прояви интерес към откритието и да включи разработените добавки в производствения си процес. По техни изчисления, единичната цена на новата лактобацилна закваска ще е около 12 лева за 1 тон мляко.

Разработеният проект дава прекрасни възможности на нашите компании да разширят пазарния си дял у нас. В родината на киселото мляко, както още е известна България, 2/3 от закваската, която се използва за производството на кисело мляко, се внася от чужбина – парадоксално, но факт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.