Увеличават се продуктите, които се произвеждат по стандарт „Стара планина“

През тази година се добавят нови 5 продукта

Увеличават се продуктите, които се произвеждат по стандарт "Стара планина". През тази година се добавят нови 5 . Така общият им брой вече е 25, обясниха от Асоциацията на месопреработвателите у нас.  

От 2010 г. в сила ще влязaт девет стандарта „Стара планина” за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. В тях са описани  технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране, както и изискванията за транспорт и съхранение, методите за вземане на проби и изпитване. Стандартите са доброволни за производителите на месни продукти.

В страната в момента действат стандарт за хляб и брашно "България", както и стандарт за млечни продукти "БДС". Съществуват и браншови стандарти като този за лютеницата и за рафинираното слънчогледово масло, сподели д-р Светла Чамова, изп. директор на Асоциацията на месопреработвателите. 

През последните години броят на производителите, които работят по различните стандарти се увеличава, а от Агенцията по храните следят дали изискванията по тях се спазват.

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Светлозара Димитрова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.