1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Във Великобритания е разкрита престъпна схема, насочена към търговци на храни

Във Великобритания е разкрита престъпна схема, насочена към търговци на храни

Това съобщиха от ОДМВР - Русе

Във Великобритания е разкрита престъпна схема, насочена към търговци на едро, търгуващи с храни, съобщиха от ОДМВР - Русе. В Областната дирекция е получено съобщение от Великобритания, изпратено за информация до всички държави членки на Европейския съюз.

Властите във Великобритания предупреждават, че наскоро са били установени редица случаи, при които търговци на едро, търгуващи с яйца, лук, плодове, маслини и вино, изпращат стоката си до Великобритания, без същата да им бъде заплатена по съответния ред. Измамниците се свързват с търговските представителства на базирани в Европа търговски компании и се представят за служители на британски фирми.

Как работи престъпната схема:

Известна британска фирма заявява желание да закупи стока, най-често, чрез изпращане на е-майл, където се посочва адрес за контакти във Великобритания (обикновено в района на северен Лондон). Доставката не се извършва до посочения адрес, като адресът се сменя в последния момент. След като е осъществена доставката до Великобритания, търговецът доставчик изпраща и фактура с искане да се извърши съответното плащане. Получателят на стоката не извършва плащане, като по този начин извършва измама и причинява значителни финансови загуби на потърпевшите търговци.

Съветите на британските власти към търговците на едро са:

1. Да се свържат с централния офис на компанията, поръчала стоката преди да бъде извършена доставката. Да използват стационарния телефон и е-майл адрес, посочени в официалния сайт на фирмата. Да не използват предоставения мобилен телефон и е–майл адрес.

2. Да се обърне внимание, че добре известните британски компании е малко вероятно да използват уеб – базирани е-майл адреси (такива като: gmail; yahoo; altavista; и др.).

3. Да се използват възможностите на Google maps – street view, за да се види дали посочения адрес за доставка прилича на бизнес адрес. Обикновено посочения от измамниците адрес няма нищо общо с адреса на съответната компания и често се ползват адреси, наети чрез използване на фалшиви документи за самоличност.

4. Всяка промяна на адреса за доставка, след като е направена поръчката, трябва да буди съмнение по отношение на коректността на контрагента.

За предоставяне на информация за всички подобни случай, както и при появили се съмнения за измама, да се подава сигнал в съответното районно управление на полицията, в ОД на МВР или директно на полицията във Великобритания на електронен адрес: www.actionfraud.police.uk и телефонен номер: +44 (0) 161 234 9230.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.