1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Защо биохраните са по-скъпи от другите продукти

Защо биохраните са по-скъпи от другите продукти

Качеството си има своята цена

Съвсем очевидно е, че биохраните са доста по-скъпи от останалите продукти. За голяма част от хората тези цени са просто немислими и предпочитат да продължат да консумират същата храна, както досега. С други думи – дори да искаш да се храниш пълноценно, цената е тази, която ти напомня, че това не винаги може да се случи, пише "Edna.bg".

Но всъщност съвсем нормално е всяка стока с надпис "био" да е с драстично по-висока цена. Обяснение има - ако говорим за маркетинг и реклама, когато нещо е ново, непознато и по-добро от останалите продукти, то безспорно е по-скъпо.

Биохраните изискват по-различна подготовка от останалите продукти, която отнема повече време за производство.

Всъщност, за да се произведе някакъв продукт, когато е с етикет "био", това означава, че в състава му няма никакви пестициди. Това води до необходимостта да се търсят други варианти, за да се отърват производителите от различни видове вредители по културите. Естествено, другият вариант ще бъде и по-скъп.

Когато става дума за отглеждане на животни, от значение е колко животни се гледат на определена площ – има изискване, което дава определена норма за броя животни. Това също означава по-малка продуктивност срещу по-високи цени.

Друг фактор за оскъпяването на биохраните е времето и като цяло природата и нейните "настроения". За разлика от всички останали производители, тези на биохрани изключително много зависят от природата и нейните климатични условия.

Българският пазар е малък и много ограничено количество биохрани може да бъде предложено – това допълнително слага още пари върху крайната цената, а рекламата и транспортът също са перо от разхода, повишаващо стойността на дадения продукт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.