1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Здравните власти в Бургас започнаха инспекции по детските заведения

Здравните власти в Бургас започнаха инспекции по детските заведения

Наредбата за здравословно хранене влезе в сила от 15 септември

Здравните власти в Бургас започнаха инспекции по детските заведения в общините за спазване изискванията на наредбата за здравословно хранене, предаде Дарик.

Документът влезе в сила от 15 септември и в рамките на месец трябва да бъдат проверени градините в цялата страна. С новия нормативен акт се въвеждат по-стриктни изисквания към асоримента на предлаганите храни в детските заведения. Регламентират се условия за осигуряване на разнообразно хранене, което включва ежедневно плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, мляко и млечни продукти. Създават се предпоставки за ограничаване консумацията на мазнини, захар и сол. Приложен е препоръчителен среднодневен продуктов набор, за подпомагане разработването на менюта в съответствие с изискванията за здравословно хранене. Предвижда се прилагането на здравословни технологии при приготвянето на храната.

До момента са проверени детските заведения в общините Руен и Созопол. Изискванията на наредбата са спазени и храната се предлага по предварително изготвени дневни и седмични менюта с участието на медицински специалист. Децата получават пълноценна и разнообразна храна, която се пече или вари, са отчели специалистите. Веднъж седмично в менюто има риба. Наредбата изисква в 10 часа малчуганите да получават плод. Подкрепителната закуска е осигурена в проверените общини и Бургас, съобщават от РЗИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.