1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 100 000 лева се отпускат за сертифициране на стопанства в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.

100 000 лева се отпускат за сертифициране на стопанства в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.

Помощта се предоставя на производителите на селскостопански продукти като годишен стимул под формата на плащане, чийто размер се определя в съответствие с размера на т.нар. „постоянни разходи“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) утвърди финансов ресурс от 100 000 лева за 2024 г. по схемата „Помощ за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.”
За настоящия програмен период е пренотифицирана през 2023 г., като е вписана с номер SA.107345 в Регистъра на държавните помощи на Европейската комисия и е със срок на прилагане до края на 2029 г. Нотифицираният общ максимален бюджет за периода на прилагане 2023 - 2029 г. е 1 000 000 лева.
Държавната помощ е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ и чрез нея се покриват част от разходите на земеделските стопани по въвеждане и сертифициране на стопанства по стандарта GLOBALG.A.P.
Целта на помощта е чрез подкрепа на земеделските стопани за въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. да се оптимизира процесът по производство на качествени селскостопански продукти в сектор „Плодове и зеленчуци“, да се намали използването на химически суровини и да се сведе до минимум вредното въздействие върху околната среда на земеделските операции.
Помощта се предоставя на производителите на селскостопански продукти като годишен стимул под формата на плащане, чийто размер се определя в съответствие с размера на т.нар. „постоянни разходи“.
Помощта се предоставя за максимален период от седем години и е ограничена до:
- 1 500  лв. с включен ДДС, на бенефициер годишно;
- 6 000 лв., с включен ДДС, на група/организация годишно.
Като задължително условие за предоставяне на подпомагане е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта GLOBALG.A.P. всяка година, в която земеделският стопанин или групата/организацията предвижда да участва в схемата за подпомагане.
Припомняме, че усвоеният ресурс по схемата за 2023 г. е в размер на 74 013 лв. от 53 земеделски стопани.
Указанията за предоставяне на помощта ще бъдат публикувани на сайта на ДФЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.