1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 106,5 млн. лв. получаваме по българо-швейцарската програма за сътрудничество

106,5 млн. лв. получаваме по българо-швейцарската програма за сътрудничество

Снимка:

Очаква се реализацията на първите проекти да започне до декември 2010 г.

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и президентът на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтард подписаха Рамково споразумение по българо-швейцарската програма за сътрудничество.

To определя съдържанието и приложението на швейцарската помощ в размер на 76 млн. швейцарски франка или 106,5 млн. лв. насочени към областите, в които Швейцария може да предостави ноу-хау и опит – „Сигурност, стабилност и подкрепа за реформите”, „Околна среда и инфраструктура”, „Насърчаване на частния сектор” и „Развитие на човешките ресурси и социални дейности”. Очаква се реализацията на първите проекти да започне до декември 2010 г.

На официалната церемония в Берн присъства и швейцарският министър на външните работи Мишелин Калми–Рей, съобщиха от Министерски съвет.


„Предоставената финансова подкрепа е символ на солидарност към България, като новоприсъединила се страна-членка на Европейския съюз, поставяща солидна основа за развитие на политическите и икономическите отношения”, изтъкна президентът на Швейцарската конфедерация Дорис Лойтард след подписването.

„Оценяваме високо предоставяната от Швейцария финансова и експертна помощ и вярваме, че двустранните отношения на страната ни като член на ЕС с Конфедерация Швейцария ще се развиват все по-интензивно и с конкретика, която да благоприятства още повече интересите и на двете страни”, заяви на свой ред министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Той допълни, че вече имаме изградена надеждна система за управление и финансов контрол, одобрена от ЕК, която е достатъчна гаранция за ефективното и законосъобразно разходване на средствата по програмата.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество е продължение на подкрепата, която Конфедерация Швейцария е предоставила на България в периода след 1990 г. и е включена в обхвата на Меморандума за разбирателство, подписан през 2006 г. между Съвета на ЕС и Федералния съвет на Конфедерация Швейцария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.