1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 11,5 милиарда евро е стойността на изнесените през месец юли от Европейския съюз храни и аграрни продукти

11,5 милиарда евро е стойността на изнесените през месец юли от Европейския съюз храни и аграрни продукти

Голям ръст е отчетен при износа на вино и спиртни напитки

11,5 милиарда евро е стойността на изнесените през месец юли от Европейския съюз храни и аграрни продукти. Това е увеличение с 2 процента спрямо същия месец на 2017-та.

За същия период вносът на тези продукти е спаднал с 0,6 на сто до 9,3 милиарда евро. Така положителният баланс в сектора нараства с цели 15 процента до 2,2 милиарда, показват данните на Европейската комисия.

Най-голямото увеличение за периода е постигнато при доставките за Либия. Те са нараснали с 54 милиона евро. Следват износът за Сингапур – плюс 45 милиона, както и Япония – плюс 41 милиона евро. За сметка на това е отчетен спад на стойността при закупените от Китай стоки – минус 72 милиона евро, а за Иран са експедирани продукти за 40 милиона евро по-малко.

Голям ръст е отчетен при износа на вино и спиртни напитки, чиято стойност се е увеличила с общо 130 милиона евро. На второ място са зърнените храни, отчитащи плюс от 96 милиона. Спад от 45 милиона има при зеленчуците, а сухото мляко е на минус с 43 милиона евро.

За периода от август 2017-та до юли 2018 година износът на аграрни продукти и хранителни стоки се е увеличил с почти 1 процент до близо 137 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.