1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 40 млн. евро отпускат за проекта, US апарати снимат нивите

40 млн. евро отпускат за проекта, US апарати снимат нивите

Целта е фермерите да не лъжат за субсидиите

 

Европа ще следи своята нова политика в областта на земеделието със свръхчувствителни шпионски сателити. Това стана ясно от проведената в Будапеща тридневна конференция, посветена на използването на високите технологии в областта на селското стопанство. Сателитните данни и снимки ще дават ясна картина в буквален смисъл дали фермерите в страните от Евросъюза поддържат земеделските си земи в съответствие с евростандартите в областта на екологията и изискванията към селскостопанската продукция, заяви един от ръководителите на проекта Жак Делансе от Обединения изследователски център (JRC) на Евросъюза.

Освен това сателитните картини ще показват действителния размер на земеделските участъци, състоянието и вида на отглежданите на тях земеделски култури, което от своя страна ще предотврати до голяма степен злоупотребите с разпределяните от ЕС субсидии за отделните фермери и кооперативи.

Новото оръжие на Евросъюза срещу грешки и измами в областта на земеделските субсидии ще струва 40 млрд. евро ($52 млрд.) на година.

То ще предоставя десет пъти по-добри изображения от досегашните, с "много висока резолюция" с точност до един метър на заснемания обект.

Подразделението на Общия изследователски център на ЕС в италианският град Испра миналата година проведе опити за заснемана на 15 000 кв. км по системата "много висока резолюция". Тази година бе направена снимка на 50 000 кв. км.

Следващата година програмата ще покрие 150 000 кв. км, което представлява 10% от цялата обработваема земеделска земя в страните - членки на Евросъюза.
Новата политика на Европа в областта на земеделието прекъсва връзката между земеделската продукция и предоставяните субсидии в областта на селското стопанство. Сега акцентът се поставя върху поддържането на земите в добро състояние и изпълняването на редица извиквания, свързани главно с опазване на околната среда.

Сателитното наблюдение с "много висока резолюция" дава възможност на властите в Брюксел и да наблюдават почти безпогрешно дали фермерите спазват изискванията и задълженията си в областта на екологията, като оставяне на живи плетове и отделяне на достатъчно земя, която не се култивира, за да оставят флората и фауната да се развиват извън границите на култивираните земи.

Проектът на Европейския съюз разчита на снимки и изображения, направени от няколко сателита, като най-вече се използват възможностите на американските летателни апарати QuickBird и Ikonos. Известно е, че те имат двойно предназначение и изпълняват поръчки и на Пентагона.

Въпреки че специалистите разработват начини за анализиране на сателитните снимки с компютър, в близко бъдеще все пак човешкото око ще определя дали има нарушения при отпускането и разпределянето на селскостопанските субсидии.

Много малко страни членки са склонни да предоставят на компютъра да определя дали даден фермер или кооператив ще получи субсидии или не. Ясно е, че традиционните проверки на фермите от инспектори ще вървят ръка за ръка със сателитните наблюдения.

Това очевидно ще допринесе за намаляването до минимум на злоупотребите и грешките със земеделските субсидии.
Смята се, че използването на този контролен механизъм в значителна степен ще има и допълнителен възпиращ ефект срещу измамите.

Очаква се всяка година 5 милиона фермери и селскостопански кооперативи да декларират и да поискат субсидии за 50 милиона земеделски парцела.

Будапещенската конференция в края на миналия месец събра рекорден брой специалисти - над 300. Те бяха представители на бизнеса, европейските правителства и спецове в областта на информационните технологии и визуалния инструментариум.

Централната тема на конференцията бе фундаменталната промяна на Общата селскостопанска политика, приета от страните - членки на ЕС, през септември 2003 година.
Тази реформа предвижда важни промени и възприемане на ново управление и контролни системи в страните членки. Изключително важна роля в този процес се предвижда да играе системата за далечен контрол, а също и най-новите технологии в областта на информатиката и комуникациите.

В конференцията взеха участие представители на 32 държави, включително всички 25 страни членки, както и на държавите кандидатки (България, Румъния, Турция и Хърватия) и представители на три страни извън ЕС (Швейцария, Израел и Македония)./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.