1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ако щетите на зърнопроизводителите са повече от 30%, те ще получат компенсации

Ако щетите на зърнопроизводителите са повече от 30%, те ще получат компенсации

Градинарите не се надяват на справедливост при изплащане на обезщетенията

 

На последното си заседание правителството реши в края на жътвата държавата да компенсира отчасти зърнопроизводителите след уточняване на загубите. Анализът за прибраното зърно ще се направи от земеделските служби по места, които всеки вторник ще представят пред специално създадена междуведомствена група резултатите от жътвата. Предвижда се обезщетения да се дават на всеки стопанин, ожънал над 30% по-малко пшеница от миналата година. Според прогнозите в засегнатите от сушата региони ще се реколтират по 120-150 кг/дка зърно от декар при очаквани 300 кг/декар.

Падналите през празниците порои заляха значителни площи в зеленчукопроизводителните региони Пазарджишко и Пловдивско и унищожиха овощни насаждения в района на Родопите и Стара планина.

Въпреки обещанията на правителството за обезщетения фермерите са единодушни, че тази помощ няма да стигне до тях или ако бъде отпусната, това ще стане на избирателен принцип.

През миналата година зеленчукопроизводителите вместо обещаните 1 млн. лв. субсидии за качествен пипер и домати получиха едва 660 хил. лв. Вместо по 65 лв./дка ДФ "Земеделие" им е изплатил 35 лв./дка с мотива, че документите им не отговарят на новите изисквания. В същото време тютюнопроизводителите се подпомагат за засаден декар, като помощите варират от 200 до 350 лв., коментираха засегнатите градинари, като предрекоха пълно унищожение на сектора, ако държавата продължава да не се ангажира.

Над половината от ранните череши в Пловдивско са засегнати от поройните дъждове. Стартът на беритбата беше отложен с няколко дни, защото стопаните не могат да влязат в наводнените си градини. Кампанията започва с изкупни цени около 70 ст./кг, а на пазара черешите вървят от 80 ст./кг до 3.50 лв./дка. Очаква се изкупната цена на късните череши също да падне заради лошото качество на плодовете.

Градушка и смерч в Ловешко пък нанесоха непоправими щети на земеделските стопани  в Луковит и Угърчин и в селата Йоглав и Гумощик. Щетите все още се установяват от междуведомствените комисии.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.